Home / ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το μελισσοκομείο μας ξεκίνησε την Άνοιξη του 2004 να παράγει μελισσοκομικά προϊόντα αρχικά σε μικρές ποσότητες και κυρίως μέλι.

Από την Άνοιξη του 2007 ασχολούμαστε εντατικά, πλέον, με την παραγωγή όλων των μελισσοκομικών προϊόντων που διαθέτουμε σήμερα (μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό).

Κάθε νέα μελισσοκομική χρονιά η Άνοιξη μας βρίσκει εδώ στα δικά μας βουνά στις παρυφές του όρους Πάϊκου και συγκεκριμένα στον Αρχαιολογικό χώρο της Κωνσταντίας στη Δυτική Αλμωπία, όπου γίνεται η προετοιμασία των μελλισοσμηνών μας και περιλαμβάνει:

• Τον πολλαπλασιασμό των κυψελών και την μεταφορά των νέων μελισσιών στην περιοχή της Ακρανίας, σε απόσταση περίπου 10χλμ, για να μη μπορούν να επιστρέψουν στις παλιές κυψέλες.

• Την ανανέωση των βασιλισσών (κουρασμένων μανών)

• Την προσθήκη πατωμάτων και

• Το κτίσιμο καινούριων κεριών

• Την τοποθέτηση γυρεοπαγίδων για τη συλλογή της γύρης

• Την τοποθέτηση σίτας για τη συλλογή της πρόπολης κ.ά.

Περίπου στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, ανάλογα με τον καιρό, τρυγάμε το πρώτο μαγιάτικο μέλι Ανθέων προερχόμενο από άνθη παλιούρι (αγκάθι) και λίγο αγριοτρίφυλλο και συνεχίζουμε τους δρόμους του μελιού από τον Αρχάγγελο έως και τα Μεγάλα Λειβάδια, στα βουνά της περιοχής που είναι πλούσια σε βλάστηση από δένδρα καστανιάς αλλά και βελανιδιάς, απ’ όπου τρυγάμε  τα ιδιαίτερα μέλια της βελανιδιάς & καστανιάς με μεγάλη θρεπτική αξία. Tαυτόχρονα τμήμα του μελισσοκομείου μας μεταφέρεται στην περιοχή του Άγρα στην Έδεσσα του Ν.Πέλλας, απ’ όπου τρυγάμε καστανόμελο περίπου στα μέσα Ιουλίου.
Οι μελισσοκομικές μας διαδρομές συνεχίζονται μεταφέροντας όλο το μελισσοκομείο μας στο Ν. Χαλκιδικής στο 2ο πόδι στην περιοχή «Παρθενώνα» στο Νέο Μαρμαρά ή στο 1ο πόδι στην περιοχή «Κασσάνδρα», ανάλογα με το που «δίνει» το πεύκο.
Μετά την περισυλλογή πευκόμελου, ψάχνουμε να βρούμε σε ποια περιοχή του Ν.Χαλκιδικής έχει ανθίσει η χειμερινή Ερείκη “Σουσούρα” για την ενδυνάμωση των μελισσιών μας και της συλλογής του τόσο θρεπτικού αυτού μελιού.
Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ακολουθεί μικρός τρύγος από μέλι κουμαριάς που είναι και το τελευταίο μέλι που συλλέγουμε.
Το ξεχειμώνιασμα των μελισσοσμηνών μας γίνεται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες είτε στη Χαλκιδική είτε στο μελισσόκηπό μας στον Αρχαιολογικό Χώρο Κωνσταντίας.
Η αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών γίνεται πάντα στο τέλος της μελισσοκομικής περιόδου, μετά και τον τελευταίο τρύγο, αφού έχουν ξεκουραστεί και έχουν σταματήσει να γονεύουν τα μελίσσια.

Οι αρχές μας

Η μελισσοκομική μας πρακτική στηρίζεται στις εξής αρχές:
1. Δεν αγοράζουμε βασίλισσες αλλά χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικές μας.
2. Είμαστε υπέρ της πρόληψης και φροντίζουμε να έχουμε δυνατά και καθαρά μελίσσια σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες με καλή βασίλισσα (μάνα) καινούριες κηρύθρες σε απολυμασμένο υλικό.
3. Ενημερωνόμαστε για το γίγνεσθαι της μελισσοκομίας, είμαστε συνδρομητές μελισσοκομικών περιοδικών, αγοράζουμε σχετικά βιβλία και διαβάζουμε.

ΕΙΚΟΝΕΣ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *