Το Καστανόμελο είναι ιδιαίτερο και πολύ δυναμωτικό μέλι. Κρυσταλλώνει αργά σε ένα με δυο χρόνια. Θεωρείται ευεργετικό για τον οργανισμό. Βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και δυσλειτουργιών του προστάτη. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Το μέλι της καστανιάς είναι σκούρο κοκκινωπό περιέχει πολλούς γυρεόκοκκους, έχει πικρή γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στα ορεινά της Eλλάδας. Στη Mακεδονία, μέλι καστανιάς συλλέγεται κυρίως στη χερσόνησο του Αγίου Όρους.
Γεύση: Δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας. H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο, αν πρόκειται για μελίτωμα.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει αργά μετά από 1-2 χρόνια.
Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.